VN en Ban blij met wapenstilstand

Aangepast op

VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon en de VN-Veiligheidsraad zijn blij met het bestand dat Israël en Hamas hebben bereikt en dat sinds gisteravond 20.00 uur Nederlandse tijd van kracht is.

De Veiligheidsraad deed in een verklaring een oproep op beide partijen om het bestand te blijven naleven en met elkaar in gesprek te blijven. De raad prees VN-topman Ban Ki-moon voor zijn inspanningen. Ban was deze week in het Midden-Oosten om druk uit te oefenen op Hamas en Israël om een eind te maken aan de beschietingen over en weer.

Hoopvol

Ban zelf is in Jordanië, waar hij een gesprek heeft gehad met koning Abdullah. Na afloop zei hij dat hij erop vertrouwt dat Hamas en Israël zich aan het bestand houden. "Er zijn nog wel wat uitdagingen bij het uitvoeren van het akkoord, maar we zijn hoopvol gestemd."

De VN-topman deed nogmaals een beroep op de twee partijen om terughoudendheid, geduld en begrip voor elkaar te tonen. De aandacht moet nu vooral worden gericht op humanitaire hulp aan getroffen burgers in Gaza, zei Ban Ki-moon.