Hamas-leider Khaled Meshaal zegt dat met Israël is overeengekomen dat alle grensovergangen in de Gazastrook opengaan. De twee strijdende partijen sloten vandaag een staakt-het-vuren dat om 20.00 uur inging.

In het akkoord staat dat de blokkade van Gaza door Israël wordt versoepeld. Hoe dat precies wordt vormgegeven staat niet duidelijk omschreven, er moet nog over worden onderhandeld. Meshaal zegt dat met Israël is afgesproken dat alle grensovergangen opengaan, ook die met Egypte.

Verzwakken

Onder de Gazastrook lopen veel tunnels die in Egypte uitkomen en die worden gebruikt voor het smokkelen van goederen, wapens en mensen. Israël bombardeert die tunnels geregeld.

Meshaal bedankte ook Israëls aartsvijand Iran. Teheran heeft Hamas volgens Meshaal van wapens voorzien en financieel gesteund, ondanks hun verschil van inzicht over de situatie in Syrië.

Meshaal zei dat Israël zijn doelen niet heeft bereikt met de aanvallen van de afgelopen dagen. De Israëlische minister van Defensie Ehud Barak zegt dat het leger wel is geslaagd in zijn opzet, die onder meer het verzwakken van de militanten in de Gazastrook inhield.

STER reclame