Amerikanen stemmen voor gratie Thanksgiving-kalkoen

Aangepast op

Welke kalkoen op het Witte Huis overleeft Thanksgiving morgen: Gobbler of Cobbler? Daar mochten Amerikanen op Facebook over beslissen. Beide kalkoenen werden daar gepresenteerd en de kalkoen wiens profiel het meest gedeeld werd, zou een pardon krijgen.

Deze kalkoenengratie voor Thanksgiving bestaat al sinds 1963; John F. Kennedy was de eerste president die de maatregel instelde. De traditie staat bekend als de National Thanksgiving Turkey Presentation. Dit jaar konden Amerikanen voor het eerst meebeslissen over het lot van de kalkoenen.

Zojuist blijkt dat Cobbler de favoriet is en dat Obama hem gratie heeft verleend. "Was het nou Gobbler of Cobbler?", grapte de president. Cobbler is nu de National Thanksgiving Turkey.

Maar geen paniek, dat betekent niet dat Gobbler nu op het menu staat. Beide kalkoenen reizen na de ceremonie naar het George Washington's Mount Vernon Estate, waar ze in alle comfort hun laatste dagen slijten.

Peta

Overigens kan niet iedereen hier om lachen. De dierenrechtenclub Peta schreef het Witte Huis gisteren een brief om te vragen de hele ceremonie te schrappen. Volgens hen is de ceremonie ouderwets en werkt Obama zo mee aan de 'kalkoenmoord-industrie'. Er wordt lacherig gedaan om de jaarlijkse slacht van zo'n 46 miljoen zachte, intelligente vogels.

Door: Helen