'Alleen zitten, staren, bang zijn'

Aangepast op

Door verslaggever Joris van de Kerkhof vanuit Gaza-Stad

Staakt-het-vuren of niet, de mensen die gisteren uit het noorden van Gaza-Stad vluchtten, blijven in ieder geval nog deze nacht op hun opvangplek.

Meer dan duizend gezinnen verhuisden tijdelijk naar het centrum van de stad. Een groot deel zocht onderdak bij familie en vrienden, maar ook Basisschool New Gaza biedt ruimte aan evacués.

Eigen matras

De stoelen en tafels staan opgestapeld in de gangen van de school. De klaslokalen bieden ruimte aan zo'n vijftig mensen per lokaal, jongetjes en meisjes apart. In bedden is niet voorzien, mensen moesten hun eigen matras meebrengen.

Er komt een vrachtwagen met water het terrein op gereden. Dat water komt uit een grote buis, die buis is te groot om het rechtstreeks in de waterflessen te laten lopen. Daardoor vloeit veel water weg. Eten moeten de mensen zelf meenemen.

Hals over kop

Het merendeel is hals over kop hier naar toe gekomen. Geen kleding, geen eten, geen drinken, helemaal niets. Gistermiddag strooide het Israëlische leger pamfletten uit over de woningen van de mensen in het noorden van Gaza. In het pamflet werd aangegeven dat de mensen rekening moesten houden met extra bombardementen en dat ze dus beter hun huizen konden verlaten.

Vannacht hebben de meesten niet geslapen. Er waren niet alleen bombardementen in de buurt van hun eigen huizen, ook in het centrum van Gaza waren er veel inslagen. De hele nacht was dat te horen voor de evacués. Een oudere zit op de stoel waar ze een belangrijk deel van de nacht ook op heeft gezeten. Alleen maar zitten, staren, bang zijn.

Nachtmerries

Haar kleinkind (10) sliep wel, maar had last van nachtmerries. In die enge dromen worden al haar neefjes en nichtjes vermoord, vertelt ze met zwartomrande ogen. Om haar zijn veel leeftijdsgenoten aan het spelen. De jongetjes voetballen en lijken vooral veel plezier te hebben.

Het kleinkind en haar oma zijn vooral bezorgd. Oma hoopt zo snel mogelijk weer naar huis te kunnen. Het liefst morgen al. Het moet wat haar betreft zo snel mogelijk afgelopen zijn. Laat het staakt-het-vuren maar komen, zei ze vanochtend.

In het schoolgebouw heeft ze in ieder geval tot acht uur nog bominslagen gehoord. Daarna is stil. Alleen drones, die onbemande vliegtuigjes die alles in de gaten houden, brommen hun monotone weg door de geklaarde lucht van Gaza.