Bestand Gaza om 20 uur ingegaan

Aangepast op

Het akkoord dat Israël en Hamas hebben gesloten over een staakt-het-vuren is om acht uur vanavond Nederlandse tijd ingegaan. De partijen kwamen eerder vanavond tot een akkoord, maakte bemiddelaar Egypte bekend.

De Israëlische premier Netanyahu wil het bestand een kans geven, zo liet hij weten aan de Amerikaanse president Obama. Het akkoord kwam tot stand na intensieve bemiddeling van Obama, zijn minister van Buitenlandse Zaken Clinton en VN-chef Ban Ki-moon.

Facebook

De Egyptische minister van Buitenlandse Zaken Amr maakte het bestand bekend op een persconferentie in Caïro. Clinton was daarbij, en prees "de verantwoordelijkheid en het leiderschap" van Egypte.

De details van het staakt-het-vuren zijn nog niet bekend. Volgens persbureau AP, dat de tekst in handen heeft, zijn de partijen overeen gekomen het geweld onmiddellijk te stoppen. Israel zou stoppen met de liquidaties van belangrijke leden van Hamas. Hamas zou hebben beloofd om raketbeschietingen vanuit Gaza tegen te houden.

De blokkade van Gaza door Israël wordt versoepeld, meldt het persbureau, maar hoe dat gaat gebeuren staat niet duidelijk in het akkoord. Een van de leiders van Hamas, Moussa Abu Marzouk, schrijft op Facebook dat de besprekingen daarover 24 uur na ingang van het bestand beginnen.

Onschadelijk

Het Witte Huis laat weten blij te zijn met het akkoord. De Verenigde Staten grijpen het staakt-het-vuren aan om Israël te helpen met de veiligheidsproblemen in de regio. De landen willen vooral de smokkel van wapens en explosieven naar de Gazastrook tegengaan.

Obama bekijkt bovendien of hij meer geld kan vrijmaken voor het raketafweersysteem 'Iron Dome', dat raketten die vanuit de Gazastrook op Israël worden gelanceerd onschadelijk moet maken.