Nederlanders in Tel Aviv bang na aanslag

Aangepast op

Opnieuw paniek in Tel Aviv. Eerder deze week werd de stad aangevallen met raketten en vanmorgen is er een bom ontploft in een bus. Hierbij raakten zeker 20 inzittenden gewond, van wie 3 slecht aan toe zijn. De Islamitische Verzetsbeweging Hamas zou achter de aanslag zitten. Ze hebben de aanslag nog niet officieel opgeëist, maar zijn wel tevreden.

Voor ons is het allemaal ver weg, maar er zitten ook veel Nederlanders in Tel Aviv. Hoe is het voor hen? "Het is een bus die ik heel vaak neem, dus ik ben wel geschrokken", zegt Jishai Evers. Evers woont in Tel Aviv en heeft daar een high-techbedrijfje. "Ik moet toegeven dat ik bang ben, want ik ben nu een potentieel doelwit. Ik ga geen cafés meer binnen en let op waar ik loop. Ook neem ik de de bus niet meer." Evers krijgt veel telefoontjes vanuit Nederland. "Mijn ouders vragen wel 10 keer per dag of ik terug kom naar Nederland, maar ik denk dat het wel goedkomt. Ik heb vertrouwen in de Israelische staat."

Ook de Nederlandse Ariadne Dirks, die al 5 jaar in Tel Aviv woont en studeert, is aan het schuilen voor de aanslagen. "Het is een bizarre situatie. We moeten de hele tijd schuilkelders opzoeken maar vaak weet je niet eens waar ze zijn. Je bent er 24 uur per dag mee bezig." Dirks heeft naast haar studie ook gediend in de marine en kan dus gewoon opgeroepen worden. "Ik heb naar de marine gebeld met de vraag of ik moet helpen, maar zit nu nog in een schuilkelder om dozen klaar te maken met warme kleding voor de soldaten. Ik blijf hier nog even zitten, omdat er nog een terrorist rondloopt in Tel Aviv. Er zou nog wat kunnen gebeuren."

Foto

Fotograaf Thomas Schlijper zit nog geen 24 uur in Tel Aviv en kreeg via Twitter mee dat er een aanslag was gepleegd in de stad. Hij twijfelde geen moment en pakte meteen een taxi naar de plek waar de bus stond. Bovenstaande foto is door hem gemaakt. Zelf is hij niet banger geworden door de aanslag."Ik voel het gevaar niet als ik hier door de straten loop. Er zijn wel eens heftigere aanslagen geweest", zegt hij.

Door: Esther