De Europese aspiraties van PSV en FC Twente staan donderdagavond op het spel in de Europa League. PSV ontvangt in eigen huis het Oekraïense Dnjepr Dnjepropetrovsk, Twente gaat op bezoek bij Hannover 96.

Voor de ploeg van Dick Advocaat volstaat alleen een zege om in groep F te blijven meedoen voor de volgende ronde. Hoe noodzakelijk voor PSV een vervolg in Europa is, wordt door menigeen in twijfel getrokken. De landstitel is van het grootste belang voor de Eindhovenaren. De Europa League is daaraan ondergeschikt.

Tel het aanstaande competitietreffen met Vitesse erbij op (zondag), en reden genoeg voor Advocaat om zijn beste spelers rust te geven. Mark van Bommel, Kevin Strootman, Jetro Willems en Luciano Narsingh zijn er donderdag dan ook niet bij. "De jongens zijn gewoon niet fit", verklaarde de PSV-coach tijdens de persconferentie.

Misplaatst

Hij kondigde al aan geen risico's te gaan nemen met belangrijke spelers. Daarover ontstond een brede landelijke discussie. "Ik snap dat niet zo. Ik vind eerlijk gezegd het commentaar op mijn beslissing van andere trainers en bestuurders een beetje misplaatst."

PSV zou de belangen van het Nederlandse voetbal internationaal verkwanselen. Onder anderen trainer Gertjan Verbeek van AZ en voorzitter Jan Smit van Heracles Almelo toonden hun afkeuring. "Waar hebben we het over? PSV speelt al jaren aan de top en pakt de meeste punten voor Nederland."

"Tot nu toe dit seizoen hebben we al onze wedstrijden in de sterkst mogelijke samenstelling gespeeld en dat doen we tegen Dnjepr ook. Onze instelling internationaal is hetzelfde als in de eredivisie. Europese wedstrijden zijn goed voor je ontwikkeling en voor het team. We willen winnen."

Twente zonder vijftal

FC Twente mist in aanloop naar de wedstrijd met Hannover eveneens een aantal spelers. Nikolai Michailov, Jerson Cabral, Nacer Chadli, Denny Landzaat en Robbert Schilder bleven achter in Enschede.

Zoals verwacht is Rasmus Bengtsson wel weer beschikbaar. De centrale verdediger, sinds enige tijd een vaste waarde, ontbrak afgelopen zondag nog tegen FC Utrecht omdat hij licht geblesseerd was.

Ook Leroy Fer is van de partij. Fer maakte in het laatste kwartier in Utrecht zijn rentree, na ongeveer twee maanden wegens een operatie aan de knie langs de kant te hebben gestaan.

43 uur

FC Twente heeft zijn overlevingskansen in groep L niet meer in eigen hand. Hannover daarentegen is al zeker van kwalificatie. Net als PSV spaart de Bundesliga-club een aantal basisspelers omdat 43 uur na de wedstrijd tegen Twente alweer de competitie-ontmoeting met Bayern München wacht.

"Maar Hannover heeft een goede selectie met eigenlijk geen zwakke punten", stelt McLaren. "Wij vechten nog ergens voor en we moeten zorgen dat onze motivatie donderdag sterker is dan die van Hannover."

STER reclame