Eis 20 jaar in zaak Danny Gubbels

Aangepast op

Het Openbaar Ministerie heeft 20 jaar celstraf geëist tegen de drie verdachten van de moord op de 12-jarige Danny Gubbels. De jongen kwam in juni 2010 om bij een aanslag met automatische vuurwapens op de woonwagen van zijn ouders in Breda.

In de zaak staan drie mannen terecht. Aanleiding voor de schietpartij zou een mislukte drugsdeal met Danny's vader zijn. Die is zelf verdachte in een groot drugsonderzoek dat al sinds 2009 loopt. De schietpartij had mogelijk te maken met een verdwenen partij cocaïne van 400 kilo.

Zeven mannen

Uit beelden van een observatiecamera van de politie blijkt dat de aanslag is gepleegd door zeven mannen. Die probeerden de woonwagen binnen te dringen, maar dat mislukte. Daarna schoot een aantal mannen op de wagen, waarna ze op de vlucht sloegen.

Het drietal dat nu terecht staat, twee Britten en een Nederlander, maakte volgens het OM deel uit van de groep aanvallers. Hun dna is aangetroffen op de achtergelaten vuurwapens en bivakmutsen. De mannen ontkennen dat ze bij de aanslag betrokken waren.

Wraak

De verdachten zijn niet aanwezig bij hun proces in de extra beveiligde rechtbank in Rotterdam. Ze vrezen voor een aanslag op hun leven. De familie van Danny Gubbels zou uit zijn op wraak.

Over vier weken houden de advocaten van de verdachten hun pleidooi. Op 1 maart volgt de uitspraak van de rechtbank.