Samaras 'verbijsterd' na mislukking

Aangepast op

De Griekse premier Samaras is "verbijsterd" over het onvermogen van de Europese ministers van Financiën om het eens te worden over een nieuwe lening voor Griekenland. De ministers gingen vannacht na een vergadering van twaalf uur zonder resultaat uit elkaar. Maandag staat het onderwerp opnieuw op de agenda.

Samaras zei dat de Grieken hebben gedaan wat ze moesten doen om in aanmerking te komen voor een nieuwe lening, en dat Europa en het IMF nu woord moeten houden. Volgens de premier staat de toekomst van Griekenland op het spel, maar ook de stabiliteit in de eurozone.

Kortlopende rekening

Het uitblijven van een overeenkomst om opnieuw geld aan Athene over te schrijven, maakt de financiële situatie van Griekenland alleen maar nijpender. Vorige week moest al een kortlopende lening worden afgesloten om lopende rekeningen te kunnen betalen, en deze week doet dat probleem zich opnieuw voor.

Bondskanselier Merkel zei vandaag in de Bondsdag dat het nog lang niet zeker is of de eurolanden het maandag wel eens worden.

De Duitse minister Schäuble zei vannacht na de vergadering dat er een verhitte discussie was geweest over ingewikkelde problemen. Voorzitter Juncker van de vergadering sprak over onenigheid met het IMF.