Hongerstaking asielzoekers Osdorp

Aangepast op

Een deel van de asielzoekers in het tentenkamp in Amsterdam-Osdorp is in hongerstaking gegaan. Van de 88 uitgeprocedeerde asielzoekers eten er ongeveer dertig niet meer, zegt een woordvoerder. Op die manier protesteren ze tegen hun situatie.

"Al maanden vragen we geduldig om een oplossing voor onze situatie. Het enige dat de overheid ons biedt, is ons wegstoppen in een azc voor één maand, om ons vervolgens op weer op straat te gooien als we deportatie niet accepteren. Dit is onacceptabel. Onze levens lopen gevaar in onze eigen landen," schrijven de asielzoekers op hun site.

Definitieve oplossing

De asielzoekers hopen dat de regering met een oplossing komt. Volgens een van de asielzoekers gaan ze niet in op het aanbod voor opvang van burgemeester Van der Laan van Amsterdam. Die wil het tentenkamp ontruimen.

Hij heeft tien gemeenten bereid gevonden om de asielzoekers tot het eind van het jaar onderdak te geven in opvanggelegenheden voor dak - en thuislozen. Maar de asielzoekers zien daar niks in, ze willen een definitieve oplossing, laat een van hen weten.