Bodyscan voor perfecte kledingmaat

Aangepast op

Wie is het niet een keer overkomen? Je hebt online een mooie broek gekocht, maar bij ontvangst blijkt dat je hem niet past. Dat kan vanaf nu verleden tijd zijn. Britse onderzoekers hebben namelijk een nieuw soort lichaamsscanner bedacht die precies je kledingmaat kan berekenen.

Er zijn veel mensen die liever hun kleding in 'echte' winkels kopen, omdat ze dan zeker weten dat het kledingstuk past. De bodyscanner zou alle twijfels weg moeten nemen en de online verkoop van kleding een boost moeten geven. Het modecollege in Londen, videobeeldonderzoekers van de Universiteit van Surrey en het bedrijf Bodymetrics zijn bezig om het apparaat te ontwikkelen.

Hoe werkt het?

Het enige dat je moet doen is je lengte invullen en een foto van jezelf maken van top tot teen. De scanner combineert je lengte met de rest van je lichaamsverhoudingen en maakt daar een 3D-model van. Vervolgens berekent het apparaat je exacte kledingmaat.

Volgens Philip Delamore van het modecollege in Londen wordt 30 tot 60 procent van de online gekochte kledingstukken geretourneerd. "Het komt vaak voor dat online kopers twee of drie verschillende maten kopen van hetzelfde kledingstuk, omdat ze vaak niet weten welke maat ze precies passen", zegt Delamore tegen Reuters.

Innovatieprijs

De Britse onderzoeker zijn niet de eerste die met een bodyscanner komen. De Nederlandse Poikos won eerder nog een Europese innovatieprijs, omdat ze een technologie hebben ontwikkeld waarmee je een nauwkeurige 3D-scan van je lichaam kan maken met je smartphone.

Door: Esther