Hoorn strenger voor vechtsportgala

Aangepast op

De gemeente Hoorn gaat eisen stellen aan vechtsportgala's voor amateurs. Er komen onder meer strengere regels voor de verkoop van alcohol. Ook komt er een leeftijdsadvies vergelijkbaar met de Kijkwijzer, in een poging jonge toeschouwers te weren. De veiligheidsregio Noord-Holland Noord gaat ervan uit dat twintig andere gemeenten de regels ook overnemen.

Vorig jaar mei was bij een vechtsportgala in Hoorn een schietpartij. Daarbij raakten tien mensen gewond. De burgemeester van Hoorn besloot daarna om vechtsportgala's twee jaar te weren en in de tussentijd met maatregelen te komen.

Erkende bond

Hoorn wil in de toekomst vooraf weten wie er aan de vip-tafels wordt geplaatst en wat er voor die plaatsen is betaald. Ook mag een vechtsportgala alleen plaatsvinden als de organisatie is aangesloten bij een erkende bond.

Vorige week was er nog een schietpartij bij een kickboksgala in Zijtaart, in Noord-Brabant. Een man kwam daarbij om het leven; twee mensen raakten gewond. Eerder dit jaar verboden Amsterdam en Den Bosch kickboksgala's, omdat het netwerkbijeenkomsten voor criminelen zou zijn.