Oorlog in heel Congo dreigt

Aangepast op

De rebellen in Congo trekken zich niets aan van de VN. De Veiligheidsraad heeft sancties opgelegd aan de leiders van de rebellen die gisteren de stad Goma innamen.

In een eerste reactie op die sancties lieten de rebellen weten dat ze doorgaan met wat zij de bevrijding van Congo noemen. "We maken ons op om Bukavu en de hoofdstad Kinshasa te veroveren", staat in een verklaring van de opstandelingen.

Resolutie unaniem aangenomen

De VN-sancties, een reisverbod en het bevriezen van banktegoeden, staan in een resolutie die de vijftien leden van de raad vannacht unaniem aannamen.

In die resolutie, die was opgesteld door Frankrijk, veroordeelt de Veiligheidsraad de inname van Goma en eist de raad dat de rebellen zich terugtrekken en de wapens neerleggen. Ook roept de raad VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon op om te onderzoeken of de rebellen steun krijgen uit het buitenland.

De Congolese regering zegt dat de rebellen worden gesteund door buurland Rwanda, maar dat land spreekt die beschuldiging tegen. Er zijn ook meldingen over Oegandese hulp voor de opstandelingen.

Muitende militairen

De rebellenbeweging M23 bestaat uit muitende militairen. Het Congolese leger probeert de opmars van de opstandelingen tegen te houden en wordt daarbij gesteund door troepen van de VN. De 1500 blauwhelmen in Goma besloten gisteren echter zich afzijdig te houden, volgens de VN om zware strijd in de stad te voorkomen.

De afgelopen dagen zijn tienduizenden mensen voor het geweld in Oost-Congo op de vlucht geslagen.