Burgemeester Eberhard van der Laan van Amsterdam heeft tien gemeenten gevonden die de asielzoekers uit het tentenkamp in zijn stad willen opvangen. De uitgeprocedeerde asielzoekers kunnen een maand lang terecht in opvang voor dak- en thuislozen.

Het gaat om een herstelperiode, zei Van der Laan in het NOS Radio 1 Journaal. "Die mensen hebben acht weken in forse stress daar gezeten, onder slechte omstandigheden. Ze hebben zelfs gezondheidsproblemen."

Van der Laan doet het aanbod in een brief aan de advocaat van de 88 asielzoekers die een tentenkamp hebben opgezet in Amsterdam-Osdorp. De tentenkampbewoners hoeven in die maand niet mee te werken aan een terugkeer naar hun land van herkomst. Van der Laan wil dat het tentenkamp wordt ontruimd, maar daarover loopt een zaak bij de rechter.

Beleid Teeven

Van der Laan en deze gemeenten gaan met de opvang in tegen het beleid van staatssecretaris Teeven, die vindt dat uitgeprocedeerde mensen het land moeten verlaten en geen opvang moeten krijgen. Over dit voorstel heeft de burgemeester naar eigen zeggen wel overlegd met het ministerie. Volgens Van der Laan biedt Teevens beleid ruimte voor deze "humane" oplossing.

Teeven bood de asielzoekers vorige week ook onderdak aan voor maximaal een maand, maar eiste dat ze zouden meewerken aan hun terugkeer. Dat aanbod wezen de asielzoekers af.

Toezegging

Almere heeft bekendgemaakt een van de tien gemeenten te zijn die meewerken aan de opvang. Welke de andere gemeenten zijn, wil Van der Laan niet zeggen. De burgemeesters hebben de toezegging gedaan, maar de colleges moeten nog hun goedkeuring geven.

Ook in Den Haag bivakkeren uitgeprocedeerde asielzoekers in een tentenkamp. Het aanbod van Van der Laan geldt niet voor hen.

STER reclame