San Francisco verbiedt nudisme

Aangepast op

In San Francisco is naaktlopen voortaan verboden. Het bestuur van de stad aan de Amerikaanse westkust heeft een voorstel om naaktlopen te verbieden met de kleinst mogelijke meerderheid aangenomen. Zes gemeentebestuurders stemden vóór, vijf tegen.

Het argument dat het tolerante imago van de stad daarmee wordt geschaad, weerhield de tegenstanders er niet van het voorstel aan te nemen. De stad staat bekend om zijn alternatieve cultuur. Bewoners hadden dan ook geprotesteerd tegen het voorstel.

Dagelijks bloot

Naaktlopen is met ingang van februari volgend jaar verboden in de meeste openbare ruimtes, zoals op straat en in het openbaar vervoer. Het toenemende aantal klachten over een groep mannen die zich bijna dagelijks bloot vertoonde in de homowijk Castro gaf de doorslag, zegt een van de voorstanders.

"De wijk Castro en San Francisco in het algemeen staan bekend om hun vrijheid en tolerantie, maar dat wil nog niet zeggen dat alles onder alle omstandigheden toegestaan kan worden", zegt hij.

De tegenstanders zijn bang dat de politie te veel tijd kwijt zal zijn aan het handhaven van de maatregel ten koste van echt belangrijke zaken. Ook vinden ze dat de vrijheid van meningsuiting wordt ingeperkt en dat de sfeer in de stad verandert.

Boete

De boete op naaktlopen kan oplopen van 100 dollar voor de eerste keer tot 500 dollar en een jaar gevangenisstraf voor mensen die het verbod herhaaldelijk aan hun laars lappen.

Een uitzondering wordt gemaakt voor het strand en voor speciale evenementen en parades, zoals de jaarlijkse gay pride.