VN: sancties tegen rebellen Congo

Aangepast op

De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties heeft sancties opgelegd aan de leiders van de rebellengroep M23 in Congo. Die groep nam gisteren de stad Goma in, in het oosten van het land.

De sancties, een reisverbod en het bevriezen van banktegoeden, staan in een resolutie die de vijftien leden van de raad vannacht unaniem aannamen. In die resolutie, die was opgesteld door Frankrijk, veroordeelt de Veiligheidsraad de inname van Goma en eist de raad dat de rebellen zich terugtrekken en de wapens neerleggen.

Ook roept de raad VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon op om te onderzoeken of de rebellen van M23 steun krijgen uit het buitenland.

De Congolese regering zegt dat de rebellen steun krijgen van het buurland Rwanda, maar dat land spreekt die beschuldiging tegen.

Muitende militairen

De rebellenbeweging M23 bestaat uit muitende militairen die hun invloed willen vergroten. Het Congolese leger probeert de opmars van de rebellenbeweging tegen te houden en wordt daarbij gesteund door troepen van de VN. De 1500 blauwhelmen in Goma besloten gisteren echter zich afzijdig te houden, volgens de VN om een zware strijd in de stad te voorkomen.

De afgelopen dagen zijn tienduizenden mensen voor het geweld in Oost-Congo op de vlucht geslagen.