Nederlandse journaliste gewond in Syrië

Aangepast op

Twee Nederlandse journalistes, Irene de Zwaan (25) en Marielle van Uitert (39), hebben in het Syrische Aleppo een mortieraanval overleefd; Van Uitert raakte gewond. Een paar dagen eerder werden ze al ontvoerd en een aantal uur gevangen gehouden.

"We stonden bij een demonstratie in Aleppo een beetje na te praten met wat activisten, we waren over met een man of vijftig. Het was eigenlijk best gezellig, er werd gezongen en gedanst", vertelt De Zwaan. "Ineens hoorden we een harde knal en brak er chaos uit. We werden de lucht in geslingerd. Ik zag niets meer, er was overal stof en ik was Marielle kwijt." Een aanval met een mortiergranaat, bleek later.

"Toen het stof een beetje was opgetrokken, zag ik overal lichamen en gewonden; mensen bij wie ledematen ontbraken. Later hoorden we dat er tien doden waren gevallen." De Zwaan en Van Uitert waren elkaar intussen uit het oog verloren. De Zwaan mankeerde niets: "Ik ging op zoek naar Marielle in de plaatselijke ziekenhuizen. Ik reed mee in busjes met gewonden, die van ziekenhuis naar ziekenhuis reden."

Gewond

Op een gegeven moment kreeg De Zwaan te horen dat ze beter in het mediacentrum op meer nieuws kon wachten. Daar vond ze Van Uitert weer terug. "Ze lag op een bankje en was gewond: ze had granaatscherven en puin in haar boven- en onderbeen." Van Uitert was oppervlakkig behandeld in het ziekenhuis. De Zwaan: "Ik ben als een van de weinigen ongedeerd gebleven, dat is geluk hebben. Een vriend van ons overleefde het niet, een aantal anderen raakten zwaargewond."

"Natuurlijk hadden we er van tevoren wel over nagedacht. We wisten dat we naar een gevaarlijk gebied gingen", zegt De Zwaan. "Maar toch, je hebt altijd zoiets van 'mij overkomt dat niet'. Andere journalisten zitten daar al maanden, en wij maken binnen een week twee heftige dingen mee."

Ontvoering

De andere heftige ervaring hadden de twee Nederlandse vrouwen vorige week maandag, toen ze pas net de grens over waren. De Zwaan: "We kwamen aan in Aleppo en hadden eigenlijk geen plan. We zaten in het mediacentrum. Op een gegeven moment kregen we het nieuws dat de rebellen een ziekenhuis hadden bevrijd. Dat ziekenhuis, het Al Kindy, wilden ze ons graag laten zien." "We stapten in de auto en reden naar het ziekenhuis. Daar voelde ik me al niet helemaal veilig, het ligt in de buurt van een gebied met veel Assad-aanhangers. We hoorden de hele tijd geweervuur buiten."

Geweer

De Zwaan wilde weg, en toen begonnen de echte problemen. "We konden mee terug rijden met een van de rebellen. Onderweg naar het centrum werd onze auto onderschept. Een man met een Syrische vlag om zijn hoofd tikte met zijn geweer tegen het raam. Een andere man sleurde onze chauffeur uit de auto, stapte in, en reed weg."

De Zwaan en Uitert werden, begeleid door tien gewapende mannen, een gebouw binnengebracht. "De chauffeur zagen we toen even terug. Hij was geblinddoekt en hinkte." De twee vrouwen werden samen met hun gezelschap, nog drie andere journalisten, in een kamertje gestopt. "Beangstigend", zegt De Zwaan. "Je weet niet wat ze willen".

Gijzelnemers

De sfeer was ondanks de omstandigheden relatief goed, zegt de journaliste. "We kregen eten en daarnaast praatten de gijzelnemers met ons. Een van de journalisten met wie we waren sprak de taal. Hij kreeg te horen dat het hen om de chauffeur ging, 'omdat hij ons had willen kidnappen'. Dat geloof je op dat moment niet meer, dan denk je dat ze gewoon een excuus zoeken om je dood te schieten. Uiteindelijk denk ik dat we geluk hebben gehad dat dit 'vrije rebellen' waren."

De ontvoering liep uiteindelijk met een sisser af. "Na drie uur werden we teruggebracht naar ons verblijf. Ongedeerd."

Stilhouden

De twee besloten de kortstondige kidnap nog even stil te houden, om zo hun familie niet in angst te laten zitten. Na de aanval met de mortiergranaat van afgelopen vrijdag besloten ze eerder dan gepland terug te gaan naar Nederland. "Marielle kon amper meer lopen, en we vonden ook wel dat we genoeg met ons leven hadden gespeeld", stelt De Zwaan. Het duo keerde zondag terug. De scherven en het puin zijn inmiddels uit het been van Van Uitert verwijderd. Volgens collega De Zwaan gaat het goed met haar.

Van Uitert en De Zwaan waren in Syrië om journalistieke producties te maken over de menselijke kant van de strijd.

Door: Suse