Bewoners Oudwoude bijgepraat

Aangepast op

Een paar honderd van de 800 bewoners van Oudwoude hebben een informatiebijeenkomst bijgewoond over de aanhouding van hun dorpsgenoot Jasper S. Politie, het Openbaar Ministerie en burgemeester Bearn Bilker van Kollumerland gaven er tekst en uitleg.

Bilker zei dat de besloten bijeenkomst in een "hartverwarmende sfeer" is verlopen. "Het dorp straalt gemeenschapszin uit."

Dat een dorpsgenoot de mogelijke dader is van de moord op Marianne Vaatstra is in Oudwoude hard aangekomen, maar de emoties liepen volgens de burgemeester niet hoog op. Hij heeft het over een ingetogen bijeenkomst.

Twee emoties

Verslaggever Jeroen Wollaars zegt dat de inwoners van het Friese dorp er vooral behoefte aan hadden om met elkaar over de gebeurtenissen te praten. Ze willen er voor elkaar zijn en voor de familie van de verdachte. "In het bijzonder hebben ze de behoefte om zijn ouders te steunen."

Er zijn Wollaars twee emoties opgevallen. "Aan de ene kant zijn de mensen blij voor de bewoners van Zwaagwesteinde, waar Marianne Vaatstra woonde. Aan de andere kant zitten ze in dit dorp nu zelf met heel wat vragen."

Ook in Zwaagwesteinde is vanavond een bijeenkomst voor bewoners gehouden.