De controleurs van stadsvervoerder RET mogen vanaf nu proces-verbaal opmaken voor belediging, bedreiging of fysiek geweld. De RET is het eerste vervoersbedrijf waarbij dit gebeurt.

Tot nu toe moesten RET'ers aangifte doen bij de politie, die dan proces-verbaal opmaakte. De rechter blijft de hoogte van de straf bepalen die iemand opgelegd krijgt.

Het aantal gevallen van verbaal en fysiek geweld tegen controleurs in Rotterdam is in de afgelopen drie jaar gehalveerd. In 2009 waren er 1072 incidenten, in 2012 tot nu toe 557. Maar de incidenten zijn wel veel gewelddadiger geworden.

GVB

In de laatste twee weken werden in Rotterdam vier ernstige incidenten gemeld. Een controleur werd tegen een rijdende metro geduwd en in een ander geval werd een conducteur op z'n hoofd geslagen.

De directeur van de RET denkt dat de nieuwe bevoegdheid de positie van de 200 controleurs sterker maakt. Stadsvervoerder GVB uit Amsterdam start op 1 januari met het opmaken van processen-verbaal tegen beledigende of bedreigende reizigers.

STER reclame