Egypte: bestand Gaza ophanden

Aangepast op

De Egyptische president Morsi verwacht dat al binnen enkele uren een wapenstilstand wordt bereikt in het conflict tussen Israël en Hamas. Het overleg over de Gazastrook wordt gehouden in de Egyptische hoofdstad Caïro.

Gesproken wordt met Hamasleider Meshaal, leider Shallah van de Islamitische Jihad en vertegenwoordigers van Israël. Het overleg staat onder leiding van generaal Shafata, het hoofd van de Egyptische inlichtingendienst.

Vanochtend zei een hoge Israëlische functionaris dat het besluit over een inval in de Gazastrook met zeker een dag is uitgesteld, in afwachting van de uitkomst van overleg vandaag.

De Israëlische delegatie keert vandaag terug naar Caïro met het antwoord van het kabinet-Netanyahu op de eisen van Hamas, schrijft de Israëlische krant Haaretz.

Volgens Egyptische bronnen is een oplossing nabij, al wordt van Israël meer toegevendheid verwacht.

Clinton

De Amerikaanse minister Clinton en VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon spreken vandaag in Israël met premier Netanyahu. Clinton heeft daarvoor een bezoek aan Zuidoost-Azië afgebroken.

Een delegatie van ministers uit Arabische landen en Turkije is in de Gazastrook om solidariteit met de bevolking daar te betuigen.

In het gebied vielen vannacht vijf doden, waarmee het dodental in de Gazastook op 110 komt. Vannacht werd het hoofdgebouw van de Islamitische Nationale Bank door een bombardement verwoest.

In de ochtend zijn zo'n zestig Palestijnse raketten in het zuiden van Israël neergekomen, waarbij een militair lichtgewond raakte. Het Israëlische dodental staat nog steeds op drie.