Goma ingenomen door rebellen

Aangepast op

In het oosten van de Democratische Republiek Congo heeft de rebellenbeweging M23 de stad Goma ingenomen. Dat zeggen journalisten die ter plaatse zijn.

Correspondent Kees Broere zegt dat de stad in de loop van de ochtend is gevallen. De rebellen begonnen gistermiddag aan hun opmars richting het centrum van Goma. Bij gevechten om de stad zijn volgens Broere slachtoffers gevallen, maar hoe veel is niet duidelijk.

Vanochtend zei een VN-medewerker al dat het vliegveld van Goma in handen was van de rebellen. De leider van M23 heeft tegen de NOS gezegd dat de hele stad nu onder controle is.

Zondag namen de rebellen de stad Kibumba in en rukten toen verder op richting Goma, de hoofdstad van de provincie Noord-Kivu. De afgelopen dagen werd er vooral in buitenwijken van Goma gevochten tussen de rebellen en het Congolese leger.

Muitende militairen

De rebellenbeweging M23, die volgens de Congolese regering wordt gesteund door buurland Rwanda, bestaat uit muitende militairen. Ze willen dat er een vredesakkoord wordt nageleefd waarin alle rebellen een plaats krijgen in het regeringsleger, maar de strijd gaat vooral om invloed in het oosten van Congo.

Het Congolese leger probeert de opmars van de rebellenbeweging tegen te houden. Congo wordt daarbij gesteund door troepen van de VN. De afgelopen dagen zijn tienduizenden mensen voor het geweld op de vlucht geslagen.