De Vereniging Eigen Huis vindt dat er een nieuw systeem van gemeentelijke heffingen moet komen voor zowel huurders als huiseigenaren. Daarbij bepaalt de omvang van een huishouden het bedrag dat betaald wordt aan gemeentelijke lasten. Het nieuwe systeem moet in plaats komen van de onroerendezaakbelasting.

Uit onderzoek van de VEH blijkt dat huiseigenaren volgend jaar gemiddeld 2,7 procent meer onroerendezaakbelasting gaan betalen. Volgens de vereniging is de jaarlijkse ozb-stijging veel mensen een doorn in het oog, omdat die geen rekening lijkt te houden met de dalende woningwaarden en de gevolgen van de crisis voor huiseigenaren.

Ozb-aanslag blijft stijgen

In 2013 daalt de WOZ-waarde van woningen voor het derde jaar op rij, maar de ozb-aanslag blijft stijgen. De aanslag stijgt gemiddeld met 2,7 procent van 256 naar 263 euro. De gemiddelde WOZ-waarde daalt met 4,1 procent van 251.400 naar 241.000 euro. Gemeenten verhogen de ozb meestal om bezuinigingen op te vangen en om de begroting sluitend te krijgen.

Uitschieters met stijgingen van meer dan 10 procent zijn de gemeenten Het Bildt, De Marne en Valkenburg aan de Geul. In Blaricum, Werkendam en Renkum daalt de ozb-rekening met 3 tot 6 procent.

De totale gemeentelijke woonlasten (ozb, riool- en afvalstoffenheffing) stijgen met gemiddeld 1,8 procent. Gemiddeld betalen eigenwoningbezitters met een gezin volgend jaar 13 euro meer aan gemeentelijke woonlasten (711 euro tegenover 698 euro dit jaar).

STER reclame