Rusland wil actie V-Raad om Gaza

Aangepast op

Rusland wil dat de VN-Veiligheidsraad een verklaring uitgeeft over de strijd tussen Israël en Hamas op de Gazastrook. Volgens de Russische ambassadeur houden de Verenigde Staten een tekst tegen die het geweld veroordeelt.

De vijftien leden van de Veiligheidsraad hebben gisteren achter gesloten deuren onderhandeld over een conceptversie, die unaniem moet worden aangenomen.

De Russische ambassadeur zei na de vergadering dat een van de leden helemaal geen verklaring van de raad wil. "Op de een of andere manier zou dat de onderhandelingen in Egypte schaden", zei hij. De ambassadeur wilde de VS niet bij naam noemen, maar zei wel dat een ieder die raadde dat hij het over dat land had, een kenner van de Veiligheidsraad zou zijn.

Raketten op Israël

Volgens anonieme diplomaten is het belangrijkste probleem van de tekst dat de raketbeschietingen op Israël door militante Palestijnen niet duidelijk worden vermeld. Voor Israël waren die voortdurende beschietingen de reden om vorige week een offensief op de Gazastrook te beginnen. Daarbij zijn intussen meer dan honderd Palestijnen omgekomen. Ook werden drie Israëliërs gedood.

De raad komt later vandaag bijeen om opnieuw over een verklaring te vergaderen.