NOS NieuwsAangepast

'Giftige stoffen in merkkleding'

Twintig internationale modemerken verkopen kleding waarin chemicaliën zijn verwerkt die schadelijk kunnen zijn voor de gezondheid. De stoffen komen ook in het water terecht. Dat blijkt uit onderzoek van Greenpeace.

Modegigant Zara spant de kroon, zegt de milieuorganisatie. In kleding van de winkelketen zijn stoffen aangetroffen die niet alleen de hormoonhuishouding verstoren, maar ook kankerverwekkend kunnen zijn. Het gebruik van deze zogeheten amines blijft wel binnen de normen die de EU heeft gesteld. Deze kleding is ook in Nederland verkocht.

141 kledingstukken van grote merken werden onderzocht. De resultaten zijn vannacht in Peking gepresenteerd in het rapport 'Toxic Threads - The Big Fashion Stitch-Up' (.pdf).

Watervervuiling

De schadelijke stoffen worden onder meer gebruikt om verf te fixeren in textiel. Alle onderzochte merken, waaronder Levi's, Esprit en Tommy Hilfiger, blijken die te gebruiken. Sommige hormoonverstorende stoffen kunnen niet uit het water worden gefilterd door drinkwaterbedrijven. Ze komen zowel hier als in de landen waar de kleding wordt geproduceerd in het oppervlaktewater terecht. Hier gebeurt dat bij het wassen van de kleren.

"In landen als China en Bangladesh, waar de kleding wordt gemaakt, dumpen de fabrieken hun giftige afvalstoffen zonder pardon via pijpleidingen in de dichtstbijzijnde rivieren. Daar is het gevaar voor de natuur en de bewoners in de omgeving nog veel groter", aldus Greenpeace.

De organisatie roept de modemerken op te gaan werken met milieuvriendelijke alternatieven.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl