13 jaar cel voor 'nekbom' bij meisje

Aangepast op

In Australiƫ is een man veroordeeld omdat hij een nepbom om de nek van een 18-jarig meisje had gelegd. Het meisje zat tien uur lang met de 'nekbom' om voordat ze ervan werd bevrijd. Later kwam de politie erachter dat er geen explosieven in zaten. De man wilde de rijke familie afpersen.

Hij heeft zijn daad bekend en is veroordeeld tot een gevangenisstraf van 13,5 jaar.

De miljonairsdochter Madeleine Pulver kreeg de bomketting om haar nek tijdens een inbraak in haar ouderlijk huis in Sydney in augustus 2011. Ze was alleen thuis. De man liet een briefje met instructies achter waarop onder meer stond dat hij de bom zou laten afgaan als de politie werd gebeld.

Romanschrijver

De tekst op het briefje is teruggevonden op de computer van de man. De oud-bankier woonde in Amerika en was een roman aan het schrijven. Hij werd nog dezelfde maand gearresteerd. Volgens de rechter haalde hij de werkelijkheid en het verhaal dat hij aan het schrijven was door elkaar.

De straf betekent dat de dader ten minste 10 jaar in de cel moet zitten voor hij in aanmerking komt voor vrijlating. De familie reageerde opgelucht. Volgens Madeleine heeft ze nog altijd moeite om haar ervaringen te verwerken, maar gaat het langzaam beter.