Copé wint leiderschapsstrijd UMP

Aangepast op

Jean-François Copé heeft met een miniem verschil François Fillon verslagen in de strijd om het leiderschap van de Franse conservatieve partij UMP. De kiescommissie meldde vanavond dat Copé 98 stemmen meer heeft gekregen dan Fillon. Ruim de helft van de 300.000 UMP-leden heeft gestemd.

De UMP heeft geen leider meer sinds het vertrek van Nicolas Sarkozy in mei. Sarkozy werd toen verslagen door de socialist François Hollande bij de presidentsverkiezingen.

Toen er gisteravond geen uitslag kwam in de strijd, eisten beide kandidaten de overwinning op. Daarnaast beschuldigen aanhangers van de kandidaten elkaar van fraude bij de verkiezingen.

Geen felicitatie

In een eerste reactie zei Copé dat hij hoopt de onenigheid achter zich te kunnen laten. "Mijn armen zijn wijd gespreid."

Fillon hield het bij enkele korte opmerkingen, waarin hij Copé niet eens feliciteerde. Hij zei zich te beraden op zijn toekomst binnen de partij en liet zich er niet over uit of hij de uitslag wil aanvechten.

Burgemeester

Beide politici bekleedden verschillende functies binnen de partij. Fillon was tot begin dit jaar premier onder Sarkozy. Copé is momenteel burgemeester van de stad Meaux.

Copé staat bekend als de meest rechtse van de twee. De UMP-leider wordt hoogstwaarschijnlijk in 2017 de uitdager van president Hollande.