'Afschaffen wietpas wassen neus'

time icon Aangepast

De coffeeshops in Maastricht noemen het afschaffen van de wietpas een wassen neus. Volgens voorzitter Josemans van de Vereniging van Officiële Coffeeshops Maastricht verandert er maar weinig, omdat klanten een identiteitsbewijs en een uittreksel uit het bevolkingsregister moeten tonen.

"Zo'n uittreksel is bovendien maar beperkt geldig", zegt Josemans, "dus mensen moeten straks elke drie maanden naar het gemeentehuis. Daar heeft niemand zin in."

Gemeentelijk klantenbestand

Josemans wijst erop dat gemeenten altijd vragen waarom iemand een uittreksel komt halen. Hij vreest dat straks wordt bijgehouden wie er coffeeshops bezoeken. Het is dan niet meer de coffeeshop zelf die een klantenbestand bijhoudt, maar de gemeente.

"Wat er met die informatie gebeurt, weet niemand", zegt hij. "Het zou me niet verbazen als mensen straks een goede baan mislopen omdat bekend is dat ze soms een jointje roken."

Josemans vindt dat het tonen van een identiteitsbewijs voldoende zou moeten zijn. Sommige gemeenten denken daar volgens hem ook zo over. Tilburg en Eindhoven zouden de coffeeshops schriftelijk hebben laten weten dat het tonen van een uittreksel niet nodig is.

Vrijheid of addertje?

Die vrijheid krijgen de gemeenten inderdaad van Opstelten, want in zijn brief staat dat de fasering en handhaving per gemeente kunnen verschillen.

Josemans ziet ook hier een addertje onder het gras, want volgens hem zal het Openbaar Ministerie één lijn trekken. Als blijkt dat een coffeeshop wiet levert zonder naar een uittreksel te hebben gevraagd, dreigt dus alsnog vervolging, zegt hij.

Josemans vindt overigens ook het vragen van een identiteitsbewijs al ongewenst. Het weren van buitenlanders uit coffeeshops is volgens hem een vorm van discriminatie. Josemans: "Ik wil niet registreren en ik wil niet discrimineren."

STER Reclame