'Apen hebben ook last van midlife crisis'

Aangepast op

Als je dacht dat mannen van middelbare leeftijd de enigen waren die er vreemde gewoontes op nahouden, heb je het mis. Chimpansees hebben daar ook een handje van, blijkt uit een onderzoek van wetenschappers uit verschillende landen.

Niet alleen menselijke mannen hebben last van de midlifecrisis en kopen rode Ferrari's, fluiten ineens weer naar jongere vrouwen en willen plotseling op avontuur gaan. Ook apenmannetjes hebben op een of andere manier last van een midlifecrisis.

De onderzoekers, die hun rapport vandaag publiceerden in het wetenschappelijke tijdschrift Proceedings of the national Academy of Sciences, is gebaseerd op onder andere gesprekken met dierenverzorgers en anderen die met apen werken.

Humeurig

"We weten al dat er een dipje is in het humeur bij middelbare leeftijd. En dat hebben we teruggezien in verschillende culturen", zegt Alex Weiss, onderzoeker van de Edinburgh University tegen The Guardian.

Uit de gegevens van het onderzoek blijkt dat ook het humeur van de apen even stokt als ze in het midden van hun leven staan en dat dat weer stijgt naarmate ze ouder worden.

Skeptisch

Toch zijn er een aantal professoren en onderzoekers die hun vraagtekens zetten bij het onderzoek. "Apen kunnen de toekomst niet goed inschatten, dus hoe zouden ze somber kunnen raken", zegt Robin Dunbar, professor evolutionaire psychologie aan de Oxford University. Ook Alexandra Freund, Psychologe van de University of Z├╝rich is skeptisch. "Bij mensen is er al weinig bewijs voor het bestaan van een midlife crisis, laat staan bij apen."

Door: Jurjen