'Congo valt territorium Rwanda aan'

Aangepast op

Rwanda beschuldigt buurland Congo ervan dat het doelen op Rwandees grondgebied heeft aangevallen. Congo ontkent dat en zegt dat Rwanda de aanval mogelijk zelf heeft uitgevoerd om een toekomstige invasie in Congo te rechtvaardigen.

Getuigen in Rwanda zeiden tegen persbureau Reuters dat ze hun hotel in het grensgebied moesten ontvluchten vanwege een beschieting met zwaar geschut. De VN kan de aanval niet bevestigen.

Rebellen

De spanning tussen de twee Midden-Afrikaanse landen is dit jaar hoog opgelopen. Volgens een VN-rapport is Rwanda de drijvende kracht achter de rebellenbeweging M23, die in Oost-Congo vecht met het Congolese leger. De regio is rijk aan grondstoffen. Rwanda ontkent elke betrokkenheid.

De afgelopen dagen rukten M23-strijders steeds verder op naar Goma, de hoofdstad van de Congolese provincie Noord-Kivu en standplaats van de VN-vredesmacht. Zondag bereikte de VN een akkoord met de Rwandese regering om Goma te sparen: de rebellen zouden niet verder oprukken en het Congolese regering zou geen aanvallen meer uitvoeren.

Ultimatum

De rebellen stelden de Congolese regering vervolgens een ultimatum: ze eisten binnen 24 uur vredesbesprekingen en terugtrekking van de Congolese troepen uit Goma. Afwijzing van die eisen zou leiden tot een escalatie van geweld.

Congo liet vandaag weten zich niets van het ultimatum aan te trekken omdat M23 een "fictieve organisatie" is, die door de Rwandese regering is bedacht om haar eigen "criminele activiteiten" op Congolees grondgebied te verhullen.