Verwantschapsonderzoek: begin van een succesverhaal

Aangepast op

Sinds april kan dna-verwachtschapsonderzoek worden ingezet bij zaken die aan de juiste criteria voldoen. Daarmee wordt het voor justitie een stuk gemakkelijker om uit een grote doelgroep de juiste verdachte te traceren. Met twee doorbraken in ernstige zaken met behulp van dna-verwantschapsonderzoek lijkt het succes van de methode aangetoond.

Een aantal weken geleden werd namelijk ook al de moordenaar van het Amsterdamse echtpaar Henk en Mary Opentij op dezelfde manier opgepakt. In onderzoeken naar andere vergrijpen wordt het verwantschapsonderzoek ook ingezet.

Criteria

Wil tijdens een zoektocht naar een mogelijke dader het dna-verwantschapsonderzoek worden ingezet, dan dient die zaak aan een aantal voorwaarden te voldoen. Zo moet er op het plegen van het misdrijf een maximale straf van acht jaar of meer staan. Ook moet het Openbaar Ministerie of de rechter-commissaris toestemming hebben gegeven en moet het spoor waarmee gezocht wordt van de hoogste kwaliteit zijn.

Het ligt in de lijn der verwachting dat moorden op kinderen en moorden waar misbruik aan voorafging een hogere prioriteit hebben dan bijvoorbeeld liquidaties in het criminele milieu. Dat vanwege het verhoogde risico op nieuwe slachtoffers door de dader.

Lopende zaken

Sinds het dna-verwantschapsonderzoek in april het groene licht kreeg, is er in het onderzoek naar de moord op Marianne Vaatstra en de moord op het echtpaar Henk en Mary Opentij succesvol gebruik van gemaakt. In de zaak naar de serieverkrachter in Utrecht wordt de methode ook ingezet.

Zaken die in aanmerking komenNicky Verstappen uit Limburg verdween op 10 augustus 1998 tijdens een jeugdkamp en werd dood teruggevonden.Milica van Doorn werd in juni 1992 vermoord in Zaandam. Het Openbaar Ministerie wil in deze zaak een verwantschapsonderzoek doen, maar de definitieve beslissing is nog niet genomen.Lydie Knap werd op 9 februari 1994 in een woning in Amstelveen door messteken om het leven gebracht. Onder haar nagels zat dna-materiaal van de mogelijke dader. Vooralsnog is er geen match gevonden.

Door: Jurjen