Spanje wil iedere buitenlander die een huis koopt van 160.000 euro of meer een permanente verblijfsvergunning geven. Met het plan hoopt de Spaanse regering de ingestorte huizenmarkt een zetje te geven.

Het plan van de Spaanse staatssecretaris van Handel, Jaime Garcia-Legaz, is nog niet definitief. Maar de Spaanse premier Rajoy benadrukte vandaag dat Spanje kopers moet vinden voor de enorme aantallen onverkochte huizen.

Vooral Russen en Chinezen zouden moeten worden gelokt met een verblijfsvergunning. Het is nog onduidelijk of zo'n verblijfsvergunning alleen zal gelden voor Spanje of voor de hele Europese Unie.

Leegstand

Spanje kan een opleving van de huizenmarkt goed gebruiken. In Spanje staan 700.000 lege huizen te wachten op een koper. De economie van het land zit in een recessie en 25 procent van de bevolking is werkloos.

In Ierland en Portugal bestaan al soortgelijke lokkertjes. Daar moeten buitenlanders om een verblijfsvergunning te krijgen minstens 400.000 euro (Ierland) of 500.000 euro (Portugal) neertellen voor een huis.

STER reclame