Tweede dna-test bevestigt match

Aangepast op

Het dna-profiel van de aangehouden verdachte in de zaak-Marianne Vaatstra komt overeen met het profiel dat is gevonden op de plaats van het misdrijf. Ook een tweede check door forensisch onderzoekers op het materiaal is een match, maakte het Openbaar Ministerie bekend op een persconferentie.

De politie wilde in verband met het onderzoek niet zeggen of de 45-jarige verdachte inmiddels een bekentenis heeft afgelegd. Wel zei een woordvoerder dat de man niet eerder in beeld is geweest als verdachte.

Rustige plek

De verdachte zit in beperking, wat wil zeggen dat hij alleen contact mag hebben met zijn advocaat. Zijn verhoor is vanmiddag begonnen. De politie zei op de persconferentie dat ze verder geen mededelingen over hem doet. Zijn familie is opgevangen op 'een rustige plek'.

Het huis van de verdachte wordt nog steeds doorzocht. De politie hoopt er aanvullend bewijsmateriaal te vinden. De straat waar het huis staat, blijft voorlopig afgesloten. De politie heeft twaalf rechercheurs op de zaak gezet.

Tevreden

Het Openbaar Ministerie, de politie en de burgemeester van Kollummerland zijn zeer tevreden met de uitkomst van het dna-verwantschapsonderzoek dat heeft geleid tot de aanhouding van een verdachte in de zaak-Marianne Vaatstra.

Volgens het OM zou de verdachte niet zijn gevonden zonder het dna-verwantschapsonderzoek. De verdachte heeft vrijwillig met het onderzoek meegedaan, zegt het OM. Donderdag wordt hij voorgeleid aan de rechter-commissaris.

Het OM benadrukt wel dat het feit dat de verdacht is aangehouden op basis van een dna-match niet wil zeggen dat de zaak is opgelost of dat de verdachte de dader is. Daarvoor is nader onderzoek nodig.

Sneller dan verwacht

Burgemeester Bilker van Kollumerland zei dat het onderzoek sneller dan verwacht heeft geleid tot de aanhouding van de verdachte. Dat heeft bij iedereen geleid tot opluchting, omdat het onderzoek dat vast leek te zitten na jaren weer vlotgetrokken is.

Tegelijkertijd ziet hij dat de zaak een grote impact op de gemeenschap heeft. Daarom zijn er twee besloten bijeenkomsten georganiseerd voor bewoners. Verder houdt hij contact met de betrokken families.