Door buitenlandredacteur Ingrid Hofstra

Dit artikel over het leven in Israël maakt deel uit van een tweeluik over het dagelijkse leven in en rondom de Gazastrook. Over de toestand in Gaza-Stad kunt u lezen in dit artikel.

Massaal verschuilen ze zich in hun kelders. De inwoners van Israëlische steden als Asjkelon, Asjdod en Sderot brengen in spanning de dagen door. Vanuit de Gazastrook worden dagelijks vele raketten afgevuurd op de steden ten zuiden van Tel Aviv.

In dit gedeelte van Israël ligt het dagelijkse leven dan ook plat. Scholen zijn dicht, niemand gaat meer naar z'n werk en supermarkten zijn maar enkele uren per dag geopend. Nieuwsuur correspondent Ankie Rechess reisde de afgelopen dagen door het grensgebied langs de Gazastrook.

Verlaten straten

"Niet iedereen heeft een schuilkelder. Voor hen is deze situatie nog erger." Ze beschrijft hoe de straten zijn verlaten. "De enigen op straat waren wij, de journalisten."

In Tel Aviv waande Rechess zich op een andere planeet. Zo stil als het in Asjkelon was, zo levendig is het in Tel Aviv: "We stonden ineens in de file." Ook deze stad is het doelwit van raketten, voor eerst sinds 1991. Ze hebben weinig schade aangericht, maar niemand had verwacht dat de raketten van de Palestijnen deze stad, dat op zo'n 80 kilometer van Gaza ligt, zouden bereiken.

"Israeli's in het grensgebied zeggen nu: eindelijk begrijp jullie hoe wij ons al die tijd voelen. Jullie voelen nu ook de angst," vertelt Rechess. Anders dan in het zuiden gaat het leven in Tel Aviv wel gewoon door.

Tanks en pantserwagens

De wegen naar de kibboetsen vlakbij de grens met Gaza zijn afgesloten en worden nu gebruikt door het leger. Tanks en pantserwagens staan klaar, net als de reservisten die zijn opgeroepen. Het leven van de mensen in dit gebied is ontwricht.

Toch willen veel mensen hier nog wel langer in hun schuilkelders blijven. Volgens Rechess, hopen ze dat het conflict nu eens een keer echt wordt opgelost.

De correspondent ziet ook veel solidariteit in het land. Inwoners van de door Israël bezette Golanhoogten reizen af naar het zuiden van Israël om daar de mensen te steunen. Ze hebben speelgoed, taarten en fruit bij zich.

Logeren

Israëli's uit het midden van het land hebben oproepen geplaatst in de krant en op televisie. Ze nodigen de mensen uit het zuiden uit bij hen te komen logeren.

Vlakbij Sderot is er een heuvel vanwaar je Gaza goed kan overzien. Rechess ging er heen en zag tot haar verbazing twee banken en een fauteuil staan. Er zaten mensen met verrekijkers voor hun ogen. Ze vroeg aan een man van een jaar of zestig wat hij daar deed. Hij vertelde over zijn heimwee. De man wilde graag een bijdrage leveren aan zijn land, maar is te oud om reservist te zijn.

Niet iedereen wil deze strijd. Veel inwoners in dit grensgebied voelen ook mee met hun buren in de Gazastrook. "Het is te gek voor woorden dat we maar een kilometer van elkaar vandaan wonen, elkaar beschieten, maar niet samen het land proberen op te bouwen", treurt een Israëlische vrouw.

STER reclame