NOS Nieuws Buitenland Aangepast

FARC kondigt wapenstilstand af

De Colombiaanse rebellenbeweging FARC heeft een eenzijdig staakt-het-vuren afgekondigd. Dat gaat morgen in en duurt tot en met 20 januari.

De FARC maakte dat bekend vlak voordat de delegatie de vredesbesprekingen met de Colombiaanse regering in Havana begon. Die besprekingen volgen op de officiële start van de onderhandelingen in Oslo, vorige maand.

Herbewapening

FARC-delegatieleider Marquez had in Oslo al opgeroepen tot een staakt-het-vuren, maar de Colombiaanse regering zei toen niet opnieuw een fout te willen maken.

Van 1999 tot en met 2002 liep er ook vredesoverleg en werd een groot gebied in het zuiden van het land gedemilitariseerd. Dat gaf de FARC-rebellen de kans zich te herbewapenen en volgens kenners verloor de rebellenbeweging de belangstelling voor een overeenkomst.

Nog geen reactie

De regering heeft nu herhaald niet te zullen stoppen met militaire acties tot er een vredesplan met de regering is getekend.

De FARC strijdt al decennia voor een marxistische Colombiaanse staat. Volgens regeringscijfers zijn bij de strijd zo'n 600.000 mensen omgekomen. Volgens schattingen zijn er nog zo'n 8000 FARC-strijders.

STER reclame