Gehekeld pausbeeld terug in Rome

Aangepast op

In Rome is de vernieuwde versie onthuld van een beeld van paus Johannes Paulus II. Op het origineel was anderhalf jaar geleden zo veel kritiek gekomen dat de stad aanpassingen had bevolen.

Het originele beeld werd in mei 2011 neergezet op het plein voor het hoofdstation van Rome. Beeldhouwer Oliviero Rainaldi had een modern beeld van zes meter hoog afgeleverd, waarin hij de paus minimale gelaatstrekken had gegeven.

Urinoir

De kritiek was immens: mensen vonden de geliefde paus meer op dictator Mussolini lijken en vergeleken zijn hoofd met een lachende bowlingbal. Ook leek het beeld door een opengehouden mantel sterk op een wachthuisje of een urinoir, vonden de Italianen.

Rainaldi zei dat zijn ontwerp slecht was uitgevoerd en liet het beeld weghalen om het aan te passen. De paus lacht nu en kreeg een meer geprononceerde nek en kin. Ook houdt hij zijn mantel nu voor zich uit, waardoor de urinoir-gelijkenis is verdwenen.

50.000.000 kunstcritici

Sommige forensen op het hoofdstation zijn nog altijd niet gecharmeerd van het moderne ontwerp en noemen het kil. Een woordvoerder van de stad Rome zegt dat het onmogelijk is om iedereen tevreden te houden. "Italiƫ is een land van 50 miljoen scheidsrechters, 50 miljoen politici en 50 miljoen kunstcritici."