Familie verdachte ook getest

Aangepast op

De mannelijke familieleden van de verdachte in de zaak-Vaatstra hebben ook meegedaan aan het grote dna-verwantschapsonderzoek. Het Openbaar Ministerie riep voor dat onderzoek eind september ruim 8000 mannen op.

Naast de verdachte zelf deed zowel zijn zoon (21) als zijn vader mee aan het onderzoek. Dat heeft de burgemeester van de gemeente Kollummerland bevestigd.

Om 18.00 uur worden het onderzoek toegelicht in een persconferentie. De persconferentie is rechtstreeks te volgen op Nederland 1, Radio 1, Journaal 24 en NOS.nl

Kans

Voor de test werden 8080 mannen opgeroepen om vrijwillig dna af te staan. Die mannen woonden in 1999 binnen een straal van 5 kilometer rond de plaats van het misdrijf en waren toen tussen de 16 en 60 jaar oud. Mannen buiten die groep mochten ook meedoen.

Dat meer leden van de familie hebben meegedaan aan de test, vergroot de kans dat de verdachte ook was gevonden als hij geen dna had afgestaan. Nu was er in het onderzoek een match doordat hij zelf meedeed.

Onvoldoende

De man van 45 uit Oudwoude (gemeente Kollummerland) werd gisteravond aangehouden voor de moord op Marianne Vaatstra in 1999.

Het Nederlands Forensisch Instituut onderzoekt vandaag nogmaals het dna van de verdachte, om zeker te zijn van het resultaat. Volgens het NFI is er nooit sprake van 100 procent zekerheid. In zulke zaken is alleen een dna-match onvoldoende als bewijs.