Retourtje gevangenis na Facebookpost

Aangepast op

Je kunt het je haast niet voorstellen: gearresteerd worden omdat je op Facebook even lekker zeurt over de files in hartje Amsterdam. Maar een Indiase vrouw moest zo'n zelfde soort berichtje bekopen met een arrestatie.

De vrouw trok online fel van leer tegen de chaos die ontstond na het overlijden van de nationalistische politicus Bal Thackeray, zaterdagavond. Door zijn dood lag Mumbai die hele avond op zijn gat. Winkels werden gesloten en taxi's stonden stil langs de kant van de weg.

Facebookpost

Dat alles omdat men bang was dat de rouwende aanhang van de Hindu-leider zou gaan protesteren en rellen. Reden voor de 21-jarige arrestant om op Facebook te zetten: "Mensen als Thackeray worden iedere dag geboren en gaan iedere dag dood. Dat is geen reden om de hele stad maar af te sluiten."

De vrouw werd daarna aangehouden en beschuldigd van het 'beledigen van religieuze sentimenten'. Een woordvoerder van de politie vertelde aan de BBC dat de vrouw na een rechtszitting in Palghar op borgtocht vrijkwam.

Een Facebookvriend van de 21-jarige had de post van de vrouw geliked. Ook zij werd opgepakt.

Online uitspattingen

Het is niet nieuw dat in India mensen worden gearresteerd om hun online uitspattingen. In oktober werd een zakenman opgepakt, nadat hij de zoon van een politicus via Twitter had beledigd.

Een maand daarvoor werd een cartoonist in de Mumbaise gevangenis gegooid, omdat hij tekeningen tegen Indiase corruptie had gepubliceerd.

Door: Jurjen