Afrikanen helpen Noren de winter door

Aangepast op

Afrikaanse kinderen die op de bres springen voor Noorse koukleumen. Het klinkt ongelooflijk en dat is het ook. Dit weekend verscheen een filmpje op internet met zingende Afrikaanse kinderen (Do They Know It's Christmas) die zich met de hulpactie Radi-Aid die zich inzetten voor Noorwegen. Ze willen radiatoren en dekens inzamelen voor onder anderen Noorse kinderen, omdat het bij hun in de winter erg koud kan zijn.

Hartverwarmend, maar niet waar. Het gaat hier om een actie van Noorse studenten die wel degelijk iets aan de kaak willen stellen. Ze willen duidelijk maken dat westerse media vaak misleidende beelden laten zien van ontwikkelingslanden.

Volgens de studenten moeten mensen juist meer te weten komen over de positieve ontwikkelingen in landen. "Als iedereen in Afrika de video 'Afrika voor Noorwegen' heeft gezien en dat de enige bron van informatie over Noorwegen is, wat denken ze dan over Noorwegen? Als wij Afrika zeggen, waar denk jij dan aan? Honger, armoede, misdaad of aids? Dat is niet gek als je bedenkt dat dat het enige is waarover je hoort in de media en bij hulpacties", schrijft de organisatie op hun website.

Doel

Wat willen de studenten nu eigenlijk bereiken met de actie? Ten eerste willen ze dat organisaties geen geld werven door steeds dezelfde beelden te laten zien van bijvoorbeeld uitgehongerde kinderen. Ook willen ze weten wat er precies is verbeterd door hulpacties. Als derde punt moeten de media ethischer te werk gaan; zouden ze een uitgehongerde witte baby net zo in beeld brengen als een zwarte baby? En als laatste moet de hulp gebaseerd zijn op werkelijke behoeften van de bevolking en niet alleen 'goede' bedoelingen.