NOS NieuwsAangepast

Verpleger twijfelt over loopbaan

Een op de vier verpleegkundigen en verzorgers denkt dat hij zijn werk kan volhouden tot zijn pensioen. De anderen weten het niet of vinden de werkdruk zo hoog dat ze hun pensioen niet denken te halen in de zorg. Dat blijkt volgens het Nivel uit een peiling onder 1350 verpleegkundigen en verzorgenden.

Veel werknemers in de zorg hebben het gevoel dat ze vanwege tijdgebrek tekortschieten en daardoor patiënten niet genoeg zorg kunnen leveren. Dat sentiment leeft onder zowel ouderen als jongeren, zegt het kennisinstituut voor de zorg.

Werkdruk

Volgens het Nivel is de negatieve loopbaanverwachting onder de verpleegkundigen een probleem, vooral omdat het arbeidsaanbod in de zorg toch al afneemt. De komende jaren gaan veel mensen in de sector met pensioen en de instroom van jongeren blijft achter.

Nivel-onderzoeker Anke de Veer wil dat werkgevers in de zorg meer gaan letten op de druk. "Om verpleegkundigen, verzorgenden en sociaal-agogisch begeleiders voor de zorg te behouden, is aandacht nodig voor de verschillende aspecten van werktevredenheid en werkdruk."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl