Overlevingskans kanker gegroeid

Aangepast op

Mensen met kanker hebben gemiddeld 10 procent meer kans om de ziekte te overleven, vergeleken met 20 jaar geleden. Dat blijkt uit onderzoek van epidemioloog Henrike Karim-Kos.

De daling van het aantal sterfgevallen komt vooral doordat kanker in een steeds vroeger stadium wordt opgespoord, zodat een behandeling meer kans van slagen heeft. Ook zijn de behandelmethoden verbeterd.

Verder komt een aantal soorten kanker minder vaak voor. Zo krijgen steeds minder mannen long-, blaas- en strottenhoofdkanker. Vrouwen gaan minder vaak dood aan baarmoederhals- en eierstokkanker doordat die aandoeningen in een steeds eerder stadium worden opgespoord.

Andere leefwijze

Uit het onderzoek blijkt ook dat Nederlandse vrouwen vaker kanker krijgen in longen, borst, huid, hoofd-halsgebied en slokdarm dan vrouwen elders in Europa. Volgens Karim-Kos komt dat onder meer door een andere leefwijze.

Zo komt borstkanker vaker voor bij Nederlandse vrouwen doordat ze relatief laat hun eerste kind krijgen en weinig borstvoeding geven. Volgens Karim-Kos zijn dat risicofactoren voor borstkanker.

Karim-Kos promoveert woensdag aan het Erasmus MC in Rotterdam.