Zware delegatie naar Gazastrook

Aangepast op

De ministers van Buitenlandse Zaken van onder meer Egypte en Turkije brengen morgen een bezoek aan de Gazastrook. Ze maken deel uit van een delegatie onder leiding van secretaris-generaal el-Arabi van de Arabische Liga. De delegatie wil zijn solidariteit tonen met de Palestijnen. De verwachting is dat er ook met Hamas wordt gesproken over een staakt-het-vuren. De Arabische Liga verklaarde de afgelopen dagen de inspanningen van Egypte voor een bestand te steunen.

Gevangenis

De Turkse minister van Buitenlandse Zaken Davutoglu heeft de aanvallen van Israël op de Gazastrook de afgelopen dagen een misdaad tegen de menselijkheid genoemd. Israël maakt van de Gazastrook een gevangenis, zei hij. Ook de Libanese minister van Buitenlandse Zaken Mansour maakt volgens Libanese media morgen deel uit van de delegatie. Afgelopen vrijdag was de Egyptische premier Kandil in de Gazastrook. Israël stemde er toen mee in om de aanvallen tijdens het bezoek op te schorten, maar omdat de Hamas-aanvallen aanhielden, gingen ook de Israëlische beschietingen door.

Wapenstilstand

Secretaris-generaal- Ban Ki-moon komt later vandaag aan in Egypte. Naar verwachting spreekt hij morgen met president Morsi over het bewerkstelligen van een wapenstilstand tussen Israël en Hamas.