NOS NieuwsAangepast

Obama: nog lange weg voor Birma

President Obama heeft in een toespraak tijdens zijn bezoek aan Birma gezegd dat het land vorderingen maakt maar dat er nog een lange weg te gaan is. Hij kondigde aan dat de Verenigde Staten de banden met Birma zullen verstevigen als de regering doorgaat met zijn hervormingen.

De Amerikaanse president zei in een toespraak tot studenten dat Birma de "eerste stappen van een lange reis" heeft gezet. "Door de democratische en economische hervormingen die zijn ingezet door de president, ontstaan enorme mogelijkheden." Het is het eerste bezoek van een Amerikaanse president aan Birma.

Economische hoofdstad

Obama kwam vanochtend vanuit Thailand samen met minister Clinton aan in Rangoon, de economische hoofdstad van het Birma. Hij sprak met onder anderen president Thein Sein en oppositieleider Aung San Suu Kyi.

Suu Kyi bedankte Obama voor zijn steun, maar waarschuwde dat er nog moeilijke tijden in het verschiet liggen. "De moeilijkste tijd in elke overgangssituatie is als we denken dat succes in zicht is. Juist dan moeten we op onze hoede zijn en ervoor zorgen dat we daadwerkelijke resultaten boeken voor het volk."

Rond het bezoek van Obama heeft de Birmese regering de vrijlating aangekondigd van 66 gevangenen. Tweederde van deze groep betreft politieke gevangenen.

Kritiek

Er is ook kritiek op het bezoek van Obama aan Birma. Sommige mensenrechtengroeperingen vinden het te vroeg en wijzen erop dat er nog veel politieke gevangenen zijn.

Ook is Birma er nog niet in geslaagd een einde te maken aan het geweld tussen moslims en boeddhisten in de westelijke staat Rakhine. Door geweld tussen beide groepen zijn meer dan honderdduizend mensen, overwegend moslims, op de vlucht geslagen.

De huidige regering van president Thein Sein kwam aan de macht in november 2010, na omstreden verkiezingen. De junta werd vervangen door een civiele regering, gesteund door het leger. Tot verrassing van velen voerde de regering sindsdien een reeks aan hervormingen door.

Overwinning

Het huisarrest van Suu Kyi werd kort na de verkiezingen opgeheven. Bij deelverkiezingen in april van dit jaar boekte haar partij een grote overwinning, wat Suu Kyi een parlementszetel opleverde.

Obama is na zijn bezoek aan Birma doorgereisd naar Cambodja, waar hij de Asean-top bijwoont, een overleg van landen in Zuidoost-Azië.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl