Zwaagwesteinde hoort het nieuws

Aangepast op

Zwaagwesteinde lijkt even het middelpunt van Nederland. Er staan satellietwagens op de stoep bij Bauke Vaatstra, de vader van Marianne.

Er is een verdachte aangehouden van de moord op z'n dochter in 1999.

Een buurvrouw moet huilen: "Hier zijn geen woorden voor. Dat het zo lang heeft moeten duren. Dat is heel erg." Maar voor Bauke Vaatstra is ze blij. "Hij krijgt z'n leven terug."

Een buurman van een paar deuren verder zegt: "Het is voor de familie heel prachtig dat dit nu gebeurt. Maar ze blijven altijd zitten met hun verlies."

Een mevrouw die haar hond uitlaat zegt: "De tranen sprongen me in de ogen, dat iemand daar dertien jaar over kan zwijgen."

Eindelijk

"Daar hebben we het allemaal voor gedaan", zegt een man die staat te wachten op een lift van een collega. Hij doelt op het dna-onderzoek waar duizenden mensen rondom Zwaagwesteinde hebben meegedaan. "Ik heb zelf ook meegedaan. Ik ben blij dat ze de dader eindelijk hebben. Geweldig, ook voor de familie".

Een vrouw verderop wijst ook op het belang van het onderzoek. "Heel goed. Het had eigenlijk veel eerder gemoeten."

Wisselende emoties

De emoties lopen door elkaar. Sommige mensen moeten huilen vanwege de herinnering aan het leed voor de familie Vaatstra. Maar uiteindelijk overheerst toch een gevoel van opluchting.

Een man die net de dorpswinkel uitkomt waar hij het nieuws heeft gehoord is blij: "Al met al is het een prachtige dag."