WADA: 4 jaar schorsing bij doping

Aangepast op

Het wereldantidopingbureau WADA wil sporters die op het gebruik van verboden middelen worden betrapt een schorsing van vier jaar geven. Dat is een verdubbeling van de straf die nu geldt in de WADA-dopingcode. Ook wordt het makkelijker om een levenslange schorsing op te leggen.

De WADA werkt sinds begin dit jaar aan een herziening van de dopingcode, die door honderden sportbonden en overheden als leidraad wordt gebruikt. In een nieuwe concept-versie staat dat de schorsing voor dopingzondaars van twee naar vier jaar gaat.

"Het is duidelijk dat er in de sportwereld, bij overheden en de anti-dopingbureaus een groot verlangen is om strenger te kunnen straffen", zegt WADA-baas John Fahey. "Met deze nieuwe versie geven we gehoor aan die oproep."

Anabole steroïden

Op dit moment krijgen sporters die een ernstige dopingovertreding begaan een tweejarige schorsing. Als ze daarna opnieuw in de fout gaan, worden ze voor het leven uitgesloten van deelname aan wedstrijden. Het gaat onder meer om het gebruik van anabole steroïden, groeihormonen en van middelen die doping maskeren.

De nieuwe regels worden eind volgend jaar vastgelegd op een conferentie in Zuid-Afrika en gaan op zijn vroegst in 2015 in.