Rutte spreekt Netanyahu over Gaza

Aangepast op

Premier Rutte heeft de Israëlische premier Netanyahu gesproken over de situatie in het Midden-Oosten. In dat gesprek heeft Rutte gezegd dat Nederland Israëls recht op zelfverdediging erkent.

Tegelijk is deëscalatie, volgens Nederland, van het allergrootste belang en moeten bemiddelingspogingen om tot een staakt-het-vuren te komen, onder meer van Egypte en Turkije, een kans krijgen.

Humanitaire hulp

In een gesprek met de Palestijnse minister Maliki, drong ook minister Timmermans van Buitenlandse Zaken aan op deëscalatie en gaf aan dat Nederland bereid is humanitaire hulp te verlenen als dat nodig is.

Timmermans sprak ook met de Turkse en Egyptische ministers van Buitenlandse Zaken. Hij drong er bij hen op aan hun invloed uit te oefenen op de partijen om een staakt-het-vuren tot stand te brengen.

Verder sprak Timmermans met zijn Britse en Duitse collega's Hague en Westerwelle. Timmermans pleitte voor een gezamenlijke Europese reactie op de crisis.

Brussel

Morgen komen de ministers van Buitenlandse Zaken van de Europese Unie bij elkaar in Brussel.

Het is vandaag de vijfde achtereenvolgende dag dat Israël en de Hamas-beweging in de Gazastrook elkaar over en weer bestoken vanuit de lucht.