Akkoord in strijd Oost-Congo

Aangepast op

Door correspondent Koert Lindijer

Een akkoord tussen de VN en de Rwandese regering zondagmiddag moet de inname van de Oost-Congolese stad Goma door de rebellengroep M23 voorkomen. De rebellen zullen niet verder oprukken en het Congolese leger zal geen aanval meer uitvoeren.

Uit doorgaans betrouwbare bronnen is vernomen dat deze overeenkomst werd bereikt na hoog diplomatiek overleg tussen het hoofdkantoor van de VN in New York met de Rwandese regering in Kigali. Rwanda steunt M23, hoewel de Rwandese regering en M23 dit ontkennen.

Moderne apparatuur

M23 nam zaterdag de stad Kibumba in, ongeveer 10 tot 15 kilometer ten noorden van Goma. Na hevige bombardementen door het Congolese leger, geassisteerd door soldaten van de VN, waren Congolese regeringssoldaten gisteravond tot aan de rand van Kibumba doorgedrongen, maar in de nacht werden ze weer door de rebellen van M23 verdreven.

M23 gebruikt vermoedelijk moderne apparatuur waarmee vechten na zonsondergang makkelijker is geworden voor de rebellen. Zondagochtend werden de bewoners van Goma wakker door luide explosies maar rond het middaguur was het weer rustig.

Terugtrekken

Het akkoord tussen Kigali en New York lijkt de oorzaak van het zwijgen van de wapens sinds het middaguur. Onduidelijk is nog of hoge regeringsmilitairen zich als onderdeel van het akkoord uit Goma moeten terugtrekken.

Zondag verlieten vele hoge soldaten Goma maar in de loop van de dag waren enkelen al weer teruggekeerd.

Volgens recente rapporten van de VN steunen Rwanda en ook Uganda M23. Ook zou volgens sommige ooggetuigen het Rwandese leger meevechten aan de zijde van M23, vooral in de nachtelijke uren.