'Grondoorlog kost Israël steun'

Aangepast op

Israël zal veel internationale steun en sympathie verspelen als het de Gazastrook binnenvalt. Dat heeft de Britse minister Hague van Buitenlandse Zaken de regering van Israël laten weten.

De Britse regering waarschuwt voor verdere escalatie van het conflict in Gaza. Bij een grondoorlog is het voor de internationale gemeenschap veel moeilijker om partijen te steunen, zei Hague. "Een grote militaire operatie zal het conflict alleen maar verlengen."

"Iran speelt in dit conflict een sleutelrol", zei Hague, "door het leveren van wapens en raketten aan Hamas".

Zeer bezorgd

Hague deed een dringende oproep aan Hamas om te stoppen met de raketbeschietingen. Volgens de minister is Hamas verantwoordelijk voor de escalatie en is het voor een staakt-het-vuren noodzakelijk dat de beschietingen ophouden.

De Britse regering is zeer bezorgd over de situatie rond de Gazastrook, zei Hague tegen de Britse tv-zender Sky News. "Het gaat niet alleen om Gaza, ook de toestand in Syrië is zorgelijk, net als de toenemende spanning over het Iraanse atoomprogramma."

De Amerikaanse president Obama zei in een reactie dat Israël het volste recht heeft om zichzelf te verdedigen. Hij voegde eraan toe dat escalatie van het conflict in Gaza de kans op vrede in het gebied aanzienlijk zal verkleinen.

Staakt-het-vuren

Premier Netanyahu van Israël zei vannacht dat hij bereid is tot een staakt-het-vuren, op voorwaarde dat Hamas de raketaanvallen op Israël per direct staakt. Netanyahu heeft dat volgens Israëlische media laten weten aan de Amerikaanse president Obama en de Duitse bondskanselier Merkel.

Overigens zei hij ook dat de voorbereidingen voor de grondoorlog nog steeds doorgaan. De Israëlische regering heeft daarvoor het leger vrijdag toestemming gegeven om 75.000 reservisten op te roepen.

Blokkade opheffen

Volgens de Israëlische krant Jediot Achronot heeft ook Hamas voorwaarden voor een wapenstilstand bekendgemaakt. Israël zou de blokkade van de Gazastrook moeten opheffen en geen militante Palestijnen meer mogen ombrengen.

Gisteravond heeft de Egyptische president Morsi gezegd dat hij "aanwijzingen" heeft dat er aan een staakt-het-vuren wordt gewerkt. Wat die aanwijzingen zijn, zei hij niet.