Israël opnieuw onder raketvuur

Aangepast op

Ook vandaag zijn weer Palestijnse raketten afgevuurd op Israëlische steden. Volgens een Vlaamse journalist is de badplaats Asjkelon getroffen door zeker vier raketten. Daarbij zou een gewonde zijn gevallen.

Later werden in Tel Aviv drie explosies gehoord. Volgens het Israëlische leger zijn daar Palestijnse raketten in de lucht onschadelijk gemaakt door het afweersysteem Iron Dome.

De afgelopen dagen zijn bijna 500 raketten uit de Gazastrook in Israël neergekomen. Volgens het Israëlische leger zijn nog eens 267 projectielen onderschept door het Iron Dome-systeem. Alleen al gisteren werd Israël getroffen door 170 raketten.

300 aanvallen

Het Israëlische leger zegt dat het de laatste dagen zelf 300 aanvallen heeft uitgevoerd in de Gazastrook. De doelen zouden de afgelopen maanden al zijn vastgesteld. Volgens Israël is de Gazastrook door Hamas veranderd in een Iraanse basis.

De gewelddadigheden hebben tot op heden het leven gekost aan bijna 50 Palestijnen, onder wie enkele kinderen. In Israël kwamen drie mensen om het leven.

Wapenstilstand

Intussen wordt achter de schermen gewerkt aan een wapenstilstand. Een staakt-het-vuren in de Gazastrook is "vandaag of morgen" al mogelijk, zegt een hoge Palestijnse functionaris tegen het Franse persbureau AFP.

De Israëlische premier Netanyahu zei gisteren bereid te zijn tot een wapenstilstand, als Hamas de raketaanvallen vanuit de Gazastrook per direct staakt. Netanyahu heeft dat laten weten aan de Amerikaanse president Obama en de Duitse bondskanselier Merkel.