Obama op rondreis door Azië

Aangepast op

De Amerikaanse president Obama is aangekomen in Thailand voor een korte rondreis door Azië. Na zijn bezoek reist hij door naar Birma en Cambodja, waar hij de ASEAN-top zal bijwonen.

De rondreis van Obama is zijn eerste buitenlandbezoek na zijn herverkiezing. Dat hij ervoor kiest om naar Azië te reizen, wordt gezien als een teken dat de VS meer aandacht wil besteden aan de regio.

Waarden uitdragen

Een Obama-adviseur zei voorafgaand aan het bezoek dat de VS er kansen ziet voor handel en een leidende rol wil spelen in het gebied. "We hopen er naast onze belangen ook onze waarden te kunnen uitdragen."

Na Thailand reist Obama door naar Birma. Hij is de eerste zittende Amerikaanse president die een bezoek brengt aan het land.

Het bezoek geldt als een aanmoediging voor het Birmese regime om de hervormingen te blijven doorzetten. Het land komt steeds meer uit zijn internationale isolement, omdat er langzaam meer politieke vrijheid wordt geboden aan burgers.

Gevoelig

In Cambodja is Obama te gast op de bijeenkomst van de Associatie van Zuidoost-Aziatische Naties. Op de agenda staan enkele politiek gevoelige onderwerpen zoals het Chinees-Japanse conflict over enkele eilandjes in de Zuid-Chinese Zee en het sektarisch geweld tegen moslims in Birma.

Op de top zal ook een mensenrechtenverklaring worden aangenomen door de aanwezige landen, waarin die onder andere beloven af te zien van willekeurige arrestaties en marteling. Critici vinden die niet-bindende tekst overigens veel te vrijblijvend.