Hongerstaking Koerden voorbij

Aangepast op

De hongerstaking van naar schatting 1700 Koerden in Turkse gevangenissen is voorbij. Volgens Turkse media hebben gevangenen in onder meer de steden Izmir en Dyarbakir hun actie opgegeven en worden ze medisch behandeld.

PKK-leider Öcalan had de hongerstakers opgeroepen om de actie te beëindigen. Dat zei de broer van Öcalan na een bezoek aan de gevangenis waar de PKK-leider vastzit. Volgens Öcalan zijn de doelen bereikt, maar het is niet duidelijk wat hij daarmee bedoelt.

De hongerstakers eisten onder meer een einde aan de isolatie van de PKK-leider, en ook dat in het in het onderwijs de Koerdische taal gebruikt mag worden. In Turkse media wordt gespeculeerd over een mogelijk akkoord over het deels inwilligen van de eisen. Zo zouden Koerden in de rechtszaal hun verdediging mogelijk toch in hun eigen taal mogen doen, dat is nu nog verboden.

Sceptisch

In Turkije is er veel scepsis over de hongerstaking; premier Erdogan deed die eerder af als "een grote show" waardoor veel inwoners niet geloven dat er echt actie wordt gevoerd. Aanvankelijk werd in de Turkse media ook nauwelijks over de hongerstaking bericht.

De PKK strijdt al jaren voor meer politieke rechten voor Koerden. Bij de gewapende strijd zijn tienduizend mensen omgekomen De groepering staat in veel landen op de lijst van terroristische organisaties. PKK-leider Öcalan werd in 1999 opgepakt en zit sindsdien vast in Turkije. Hij geldt nog altijd als het boegbeeld van de Koerdische afscheidingsbeweging.